Tuesday 6 October 2009

Νέος Μητροπολίτης Τριπόλεως του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Νέος Μητροπολίτης Τριπόλεως του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξελέγη σήμερα από την Ιερά Σύνοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου ο π. Εφραίμ, ηγούμενος της Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος διαδέχεται τον προσφάτως κοιμηθέντα μητροπολίτη Ηλία.

Από την εκλογή αυτή δεν έλειψε το παρασκήνιο για το οποίο κάναμε αναφορά σε προηγούμενο άρθρο στο Amen.gr. Αλλά, όπως είχαμε πει και τότε, επικρατέστερος ήταν ο π. Εφραίμ. Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, ο νέος Μητροπολίτης, είχε τη στήριξη του Πατριάρχη κ. Ιγνατίου Δ’ και πολλών Μητρπολιτών μεταξύ των οποίων του Μητροπολίτη Βηρυτού και του Μητροπολίτη Όρους Λιβάνου κ. Γεωργίου. Ο τελευταίος διετέλεσε τοποτηρητής της χηρεύσασας Μητρόπολης, από την οποία κατάγεται, όπως και ο Βηρυτού, ενώ ο εψηφισμένος Μητροπολίτης ανήκε έως σήμερα στο δυναμικό των κληρικών της Μητρόπολης Όρους Λιβάνου. Η είδηση της εκλογής του έγινε θερμά δεκτή από τον πιστό λαό και τον κλήρο της Τριπόλεως, καθώς οι τελευταίοι τον επέλεξαν και τον πρότειναν μαζί με πέντε άλλους στην επιστολή που απηύθηναν στους Ιεράρχες. Επίσης οι πληροφορίες λένε ότι τρεις Ιεράρχες ψήφισαν «λευκό», κίνηση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, όμως όχι τόσο κατά του επικρατέστερου, όσο κυρίως κατά των υποστηρικτών του.

Από την άλλη, κάποιοι ερμηνεύουν την απόφαση του Πατριάρχη Αντιοχείας, να στηρίξει την υποψηφιότητα του π. Εφραίμ, ως έμμεση αποδοκιμασία των κινήσεων διαδοχής του που, όπως λέγεται, βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο. Ωστόσο συνεργάτες του Πατριάρχη Αντιοχείας εξηγούν πως τον κ. Ιγνάτιο δεν τον απασχολεί να «προετοιμάσει και να καθορίσει τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας» αλλά η επικράτηση της γαλήνης στην Εκκλησία. «Αυτή την επιθυμία του εκφράζει και η εκλογή του γέροντα Εφραίμ στην Μητρόπολη Τριπόλεως, επιλογή που συγκέντρωσε τη στήριξη των περισσότερων Ιεραρχών, και του οικείου κλήρου» υποστηρίζουν και προσθέτουν: «Ενδεχομένως να θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν παρέχει πλεονεκτήματα σε κανένα Μητροπολίτη έναντι των υπολοίπων. Ίσως αποτελεί μια κίνηση αποθάρρυνσης των δελφίνων που βιάζονται να μαζέψουν «κουκιά» ήδη από τώρα».

Στην Τρίπολη επικρατεί, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές της περιοχής, ανακούφιση για το αποτέλεσμα και ευφροσύνη για την εκλογή του π. Εφραίμ. Να θυμίσουμε ότι ο νέος μητροπολίτης Τριπόλεως Εφραίμ σπούδασε Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και έκανε μια ολιγόχρονη επιτυχημένη καριέρα πριν αποφασίσει να πάει να σπουδάσει τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, στο Μπαλαμάντ, και στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετέπειτα επέλεξε να γίνει μοναχός στη Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος κοντά στον Γέροντα Παρθένιο. Το 1979 τον κάλεσε ο τότε Πατριάρχης Αντιοχείας Ηλίας Δ’ να επιστρέψει και να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ η οποία έκλεισε λόγω του εμφυλίου στο Λίβανο. Γύρισε λοιπόν και χρημάτισε Κοσμήτορας της Σχολής μέχρι το 1981 όποτε και παρέδωσε τη θέση του προκειμένου να αφιερωθεί στην ίδρυση της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ και την καθοδήγηση της αδελφότητας.

2 comments:

Τατιάνα Καρύδη said...

Η μορφή του θυμίζει τον πατέρα Ιάκωβο Τσαλίκη..

Roni Bou Saba روني بو سابا said...

@ Ρεγγίνα,
το ίδιο και ο βίος. αλλά ποιός είμαι εγώ που τα λέω;;